+36 30 949 2700 szaz.geza@human-aspect.hu

HR tippek KKV vezetőknek: Állásportálok / hirdetési csatornák

állásportálokAmikor indokolttá válik, hogy új munkatársat keressünk egy megüresedett munkakörbe – és összeállítottunk egy megfelelő álláshirdetést –, alaposan végig kell gondolni azt is, hogy hol és milyen módon állunk neki a potenciális jelöltek felkutatásának, az álláshirdetés publikálásának.

Most egy kis ízelítőt szeretnék adni azzal kapcsolatosan, hogy milyen lehetőségek (milyen költségek mellett) állnak a mikró- és KKV vezetők rendelkezésére a hirdetési csatornák területén. Természetesen a bemutatás nem lesz teljes körű, hiszen számtalan lehetőség adódik a hirdetések megjelentetésére. Én azokat a portálokat / csatornákat gyűjtöm most csokorba, melyek vagy megkerülhetetlenek piaci pozíciójuk – és így az elért álláskeresők száma – miatt, vagy kedvezményes áron kínál szolgáltatásokat, esetleg teljesen ingyenes, de kipróbált, bejáratott felületek.

FIZETŐS ÁLLÁSPORTÁLOK

A klasszikus, fizetős állásportálok szerepe és fontossága még mindig vitathatatlan. Egyszerűen nehéz elképzelni egy keresési, toborzási folyamatot az igénybevételük nélkül. A legtöbb álláskereső még mindig ezt tekinti elsődlegesen az álláslehetőségek forrásának, így az esetek többségében kell és érdemes is hirdetni.

profession.hu – Jelenleg Magyarország legnagyobb, legismertebb, piacvezető állásportálja. Ugyanakkor a legdrágább klasszikus állásportál is, ráadásul véleményem szerint kevésbé rugalmas lehetőségeket biztosít, mint legnagyobb versenytársai. Gondolok itt pl. arra, hogy nincs kéthetes hirdetési lehetőség. Ellenben van fizikai, vagy szakmunkára kialakított felületük (ez egy nagyon egyszerű séma, tényleg csak szakmunkákra alkalmazható), melynek igénybevétele rendkívül kedvezményesnek mondható, 5.990 Ft + ÁFA. A hagyományos hirdetés megjelentetés mellett olyan szolgáltatások is elérhetőek, mint a jelentkezők előszűrése a portál által, vagy a profession általi adatbázis kutatás, esetleg önéletrajz adatbázis hozzáférés. Természetesen ezek a szolgáltatások külön díjazás ellenében érhetőek el.

cvonline.hu – Szintén nagyon elterjedt és közismert állásportál. Nagy előnye ennek a portálnak, hogy itt már van lehetőség közzétenni két hétre is az álláshirdetést, ami sok esetben nagyon hasznos. Én speciel nem is preferálom a négyhetes hirdetéseket, mert a 3. vagy 4. hétre a hirdetés már annyira hátrakerül a kategóriában, hogy jóformán rá se bukkannak az álláskeresők. Ezen a portálon ugyanazok a kiegészítő és egyéb szolgáltatások gyakorlatilag mind elérhetőek, mint a profession.hu esetében. Ami szintén vonzó funkciója, hogy a hirdetés tartalma bármikor változtatható (tudomásom szerint ez a lehetőség a profession esetében nem adott). Arról nem is beszélve, hogy ennek az állásportálnak az igénybevételével a hirdetés megjelenik a cvonline által üzemeltetett regionális portál(ok)on is (pl. budapestjobs.hu, vagy fejerjobs.hu, stb.)

workania.hu – Kevésbé ismert és látogatott állásportál az álláskeresők között, mint a fenti kettő (de még így is nagyon elterjedt). Az egyik legismertebb magyarországi állásgyűjtő portál (jobinfo.hu) listázza a hirdetéseiket (persze valamennyi nagy állásportál hirdetéseit is), ami nagyon hasznos. Véleményem szerint legnagyobb előnye, hogy van lehetőség 3 (10.900 Ft + ÁFA) vagy akár 7 napos (16.900 Ft +ÁFA) hirdetés megjelentetésére is.

monster.hu – Nagyjából olyan ismertségű portál, mint a workania, ráadásul néhány éve ugyanahhoz a cégcsoporthoz is tartoznak. Világméretű cégről van szó, így akkor lehet hasznos az alkalmazása, ha nemzetközi jelöltek is szóba jöhetnek egy pozíció betöltésénél.

jobline.hu – Nagyjából a cvonline ismertségével bíró, a HVG gondozásában működtetett állásportál. Minden olyan funkció és kiegészítő szolgáltatás elérhető, mint a profession.hu, vagy cvonline.hu állásportálon.

openjobs.hu – Véleményem szerint ez egy kevéssé ismert állásportál, azonban két nagy állásgyűjtő oldal (jobinfo és a jobmonitor) is listázza az itt feladott álláshirdetéseket. Érdemes lehet kipróbálni a 2 hetes hirdetési lehetőséget már csak az ára miatt is.

Állásportál
profession
jobline.hu
cvonline
workania
openjobs
Kéthetes hirdetés
nincs
38.500 Ft
42.900 Ft
27.900 Ft
19.900 Ft
1.490 Ft
Négyhetes hirdetés
69.900 Ft
55.000 Ft
49.900 Ft
33.900 Ft
22.900 Ft
22.900 Ft
valamennyi összeg ÁFA nélkül értendő

 

INGYENES ÁLLÁSPORTÁLOK

Ingyenes állásportálokból is lehet találni olyat, ami eredményes lehet a toborzás szempontjából. A jófogást – bár van álláshirdetési rovata – nem sorolom ezek közé. Megítélésem szerint egy tematikus, kimondottan álláshirdetésekkel foglalkozó ingyenes portálon hirdetni sokkal hitelesebb, mint az előbb említett oldalon, vagy pl. az expressz igénybevételével. Ezeknek az állásportáloknak egy nagy hátránya van: mivel ingyenességük miatt igen sokan alkalmazzák, így naponta egy-egy kategóriába elég sok hirdetés kerül fel, ami miatt az általad publikált álláslehetőség egyre hátrébb szorul a listázásban (persze ugyanez a helyzet a fizetős portálokon is fennáll, de itt még hatványozottabban).

Az alábbi három ingyenes állásportált ajánlom jó szívvel, hiszen valamennyit kipróbáltam már, és mindegyik hozott eredményt, vagyis potenciális jelöltet számomra egy-egy keresés során.

cvcentrum.hu – 6 hónapig ingyenesen használható állásportál. Regisztrációt követően tudod a hirdetéseidet – a 6 hónapon belül – korlátlan mennyiségben publikálni. Ráadásul nem kell megvárni a rendszer jóváhagyását sem, gyakorlatilag azonnal élesedik a feladott hirdetés. Az admin felületen egyébként azt is nyomon lehet követni, hogy hányan tekintették meg az egyes hirdetéseket. Ez azért is hasznos, mert ha azt tapasztalod, hogy nem nagyon nézik meg a hirdetésedet, vagy megnézik ugyan, de nem jelentkeznek, akkor ott valami gond van a hirdetéssel.

közösségi álláskereső – Ugyanúgy ingyenes, mint a cvcentrum.hu, ráadásul itt nincs időbeli megkötés a használatra vonatkozóan. Szintén szükséges egy gyors regisztráció, mielőtt a hirdetés(ek) feltöltésébe belekezdenél. Viszont ezen a portálon meg kell várni az oldal adminisztrátorainak a jóváhagyását (mely tapasztalataim szerint 3-5 nap), és csak azt követően kerül a hirdetés publikálásra. Nagy előnye, hogy közvetlenül Facebookra is tudod posztolni az aktuális álláslehetőséget, illetve maga az oldal is közzéteszi azt Facebookos rajongói számára (a Facebookon Közösségi Munkaközvetítő néven lehet megtalálni, több, mint 152.000 lájkolóval).

allas24.hu –Tapasztalatom szerint szintén egy jól alkalmazható hirdetési felület, mely ingyenes, amennyiben a 7 napos hirdetési verziót választod. Ennek a portálnak a legnagyobb előnye, hogy lehetőséged van beállítani az úgynevezett „automatikus jelentkezések” küldése opciót is, melynek lényege, hogy az álláskeresők regisztrációjukkor megjelölhetik, hogy milyen kategóriába sorolt hirdetés(ek)re akarnak automatikusan jelentkezni. Ezzel akár több jelentkezőt is el tudsz érni.

FACEBOOK CSOPORTOK

A mai világban a közösségi portálok nem csak az emberek közötti kapcsolattartás elsődleges színtere, de az álláskeresés is sok esetben átterelődik ezekre a csatornákra. Éppen ezért nem lehet figyelmen kívül hagyni ezek szerepét, és megemlíteni, mint potenciális álláshirdetési felület.

Szárnyas Fejvadász – Jelenleg a legnagyobb, álláskeresők elhelyezkedését segítő, álláshirdetéseket posztoló oldal, több, mint 187.000 lájkolóval. Amióta a Facebook lehetővé tette a bejegyzések közötti keresési funkciót, az itt történő hirdetések hatásfoka megsokszorozódott.

Álláslehetőségek – 4.500 lájkolóval bíró oldal, érdemes lehet figyelembe venni.

Munkanélküli portál – 1.200 lájkolóval bíró oldal, érdemes lehet ezt is számításba venni.

Vannak olyan álláshirdető / álláskereső oldalak is a Facebookon, melyek egy-egy szakterületre fókuszálnak (pl. Startup munkák, HR-es munkák, vagy Állások a médiában, stb.). Hasznos ezeknek is utánanézni, hogy a lehető legrelevánsabb közeg számára tudd a hirdetésedet publikálni.

Sok múlik a hirdetési csatorna / állásportál kiválasztásán, de még több múlik azon, hogy milyen álláshirdetés került összeállításra. Ha érdekel, az erről szóló gondolataimat, meglátásaimat itt tudod megtekinteni: http://human-aspect.hu/hr-tippek-kkv-vezetoknek-hogyan-irj-jo-allashirdetest/