+36 30 949 2700 szaz.geza@human-aspect.hu

Év eleji megnövekedett munkaügyi adminisztráció

papirhalomAz év első hónapjában a cégvezetőkre, HR-esekre, bérszámfejtőkre háruló munkaügyi adminisztráció még a szokásosnál is nagyobb.

Számos nyilatkozatot kell a januári időszakra vonatkozó, február elején esedékes bérek kifizetéséig kitöltetni és aláíratni a kollégákkal annak érdekében, hogy a jogos kedvezményeket már az év első hónapjától érvényesíteni tudják.

Ezen nyilatkozatok az alábbiak:

  • adóelőleg-nyilatkozat a költségekről
  • adóelőleg-nyilatkozat a családi adókedvezmény érvényesítéséről, annak esetleges megosztásáról
  • adóelőleg-nyilatkozat az első házasok kedvezményének érvényesítéséről, annak esetleges megosztásáról
  • adóelőleg-nyilatkozat a személyi kedvezmény érvényesítéséről
  • nyilatkozat a gyermek(ek) után igénybe vehető pótszabadságról
  • külföldi illetőségű magánszemély nyilatkozata adókedvezmény érvényesítéséhez

Természetesen a fenti kérdésekben nem minden munkavállalónak kell nyilatkoznia. Egy-egy kollégának csak azt kell közülük kitöltenie, amely valóban vonatkozik rá.

Tovább növeli az adminisztráció okozta leterhelést, hogy minden munkavállalót nyilatkoztatni kell arról, hogy a 2015. évi személyi jövedelemadó megállapításának mi lesz a módja. Saját maga készíti és adja be az adóhatósághoz (15NY30) a bevallást, vagy kéri a munkáltató általi megállapítást (15NY29) abban az esetben, ha a vállalkozás / cég ezt felkínálja, lehetővé teszi számára.

Azonban mindkét esetben kötelező az úgynevezett 15M30-as számmal jelzett igazolás kiadása, melynek utolsó oldalán szerepel, hogy a munkavállaló jogosult-e adónyilatkozat benyújtására vagy sem.

Mindezeken felül, azoknál a munkavállalóknál, akiknek jövedelme a minimálbér, vagy a garantált bérminimum változása miatt emelkedik, szerződését módosítani kell.

És ugyan nem kötelező, de nagy segítség lehet, ha összeállításra kerül az éves szabadságterv. Előnye, hogy így minden munkavállaló jó előre tudja, mikor mehet szabadságra, így nem, vagy kevésbé fordulhat csak elő, hogy egy területen dolgozó valamennyi kolléga ugyanakkorra igényelje nyári szabadságát (hiszen a Munka Törvénykönyve 122. § kimondja, hogy a munkáltató köteles évi 7 munkanap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kiadni). Sőt, még a munkavállalók egyéni igényeit is számításba lehet venni a tervezés során!